Pomór świń w Niemczech, ceny wieprzowiny w Belgii i Holandii w górę. A to od razu przekłada się na nasz rynek.Poszukiwana jest karkówka, ale jeszcze nie za wszelką cenę.
Klienci skłonni są płacić nie więcej jak 7 złotych 80 groszy. Tymczasem oferty sprzedaży zaczynają się od 8 złotych. W przyszłym tygodniu będzie jeszcze drożej – przekonują maklerzy. Karkówki nie ma zbyt wiele.
Na zachodzie Europy sezon grillowy w pełni, więc nawet mimo korzystnego dla importerów kursu euro, nie uda się sprowadzić odpowiedniej ilości mięsa w atrakcyjnych cenach. Dobrze sprzedaje się też schab, ale i tu wyznacznikiem popytu są cenniki. Klienci poszukują też łopatki, lecz w niewielkich ilościach. Poza tym stagnacja.
Przyszedł czas na warzywa – dodają z uśmiechem maklerzy.
CENY SPRZEDAŻY zł/kg
- Mięsa drobne II kl. 3,80 – 5,00
- Podgardla 2,00 – 3,80
- Skórki wieprzowe 0,90 – 1,60
-
karkówka zł/kg
* oferty kupna 7,80
* oferty sprzedaży 8,00
Tak długo oczekiwana odwilż w handlu ze wschodem nadal jest niewidoczna na naszym rynku. Nieznacznie zdrożały jedynie mięsa drobne. Ceny podgardeł czy skórek, ciągle bez zmian.