Powoli kończy się zupełnie nieudany sezon skupu jabłek przemysłowych. Zakłady przy minusowych temperaturach musza zamykać linie produkcyjne. Ale wygląda na to że powoli rozkręca się sprzedaż jabłek deserowych.
Głównie za sprawą eksportu. Przy niskich cenach nasze jabłka to łakomy kąsek dla wschodnich kontrahentów. Eksportowi sprzyja także niski kurs naszej waluty wobec dolara i euro. Zdaniem ekspertów może się okazać, że będzie to rekordowy rok pod względem eksportu owoców.
Ale to opinia optymistów, bo jeśli jabłka będą się źle przechowywać to część zbieranych jako deserowe zamiast na eksport może trafić do przetwórstwa.
Kupcy ze wschodu mają także apetyt na nasze warzywa. Towaru jest dużo, a większość kosztuje znacznie mniej niż przed rokiem.
Tańsza jest na przykład cebula, pietruszka, marchew i wszystkie odmiany kapusty. Podobnie jak kalafiory i brokuły. Niskie ceny dla producentów, oznaczają opłacalne stawki dla handlowców. Eksport więc na pewno będzie duży i to zarówno świeżych warzyw jak i przetworów. Teraz zakłady skupują głównie marchew, cebulę i brukselkę. Ceny bez zmian.
warzywa zł/kg
ceny skupu w zakładach
cebula obierana 0,73 – 0,85
brukselka 1,25 – 1,50
marchew na kostkę 0,23 – 0,30
na plastry 0,36 – 0,37
pory 0,65 – 0,70
selery 0,63 – 0,65