W zakładach przetwórczych rusza sezon skupu warzyw. Teraz w dostawach królują brokuły i kalafiory. I nie jest źle, bo apetyty zakładów są duże. Stawki oferowane za kalafiory zbliżone są do zeszłorocznych, za brokuły wzrosły o 1/3.
To coraz bardziej popularne warzywo na naszym rynku. Przetwórcy potrzebują brokułów do wielu mieszanek warzywnych. Tymczasem Hiszpanie przodujący w ich uprawie od lat teraz wycofując się z rynku. Powodem są choroby dziesiątkujące brokułowe uprawy. My na tym korzystamy, powoli zajmując ich miejsce i tym samym stajemy się głównym producentem brokułów w Europie.
Kalafiory w hurcie kosztują około złotówki, brokuły kupowane są średnio po 1 zł 20 groszy w punktach skupu, w zakładach cena wzrasta powyżej półtora złotego. A mrożonki to być może hit eksportowy tego sezonu. Nowe certyfikaty bezpieczeństwa, wymagane przez wschodnich kontrahentów, mogą utrudnić eksport polski świeżych warzyw i owoców, ale nie są wymagane przy przewożeniu przez granicę gotowych wyrobów, takich jak mrożonki.
warzywa zł/kg
ceny skupu
brokuły 1,20 – 1,65
kalafiory 0,80 – 1,27
fasola szparagowa 0,53 – 0,75
cebula obierana 0,80 – 0,85
Rolnicy nie są zadowoleni z cen, bo większość warzyw kosztuje teraz mniej niż przed rokiem, a koszty produkcji bardzo wzrosły. Jeszcze gorzej jest z owocami. Cena skupu śliwek to zaledwie połowa stawki zeszłorocznej, aroni 1/3.
Blokady zakładów przerabiających jabłka trwają nadal, a nieliczne firmy, które skupują te owoce płacą za nie od 12 maksymalnie do 20 groszy za kilogram. Obie strony mają wiele do stracenia, zakłady skazane są na przymusowe postoje, w sadach gniją niezbierane owoce. Negocjacje cenowe wciąż trwają.
owoce zł/kg
ceny skupu
jabłka przemysłowe 0,12 – 0,20
maliny 3,50 – 4,60
aronia 0,70 – 0,90
śliwki 0,45 – 0,85
9170773
1