W spółdzielniach ogrodniczych i zakładach przetwórczych jeszcze noworoczna atmosfera. Trudno mówić o wyraźnych tendencjach a nawet i cenach. Wiele firm w ostatnich dniach wstrzymało zakupy, bo ujemne temperatury znacznie podrożyłyby koszty transportu. A też nie było pewności, że towar nie będzie przemrożony.
Jak mówią eksperci, powody do narzekania mogą mieć tylko producenci ziemniaków i cebuli, która w tym sezonie wyciska łzy nie tylko przy obieraniu. Kto będzie chciał wstrzymać się ze sprzedażą do wiosny, może stracić jeszcze więcej niż teraz.
Z drugiej strony, jeśli większość zdecyduje się jak najszybciej pozbyć tego warzywa ze swoich przechowalni, może to bardzo zachwiać rynkiem i nie trudno sobie wyobrazić, co będzie się działo z cenami. Możliwe, że jedynym ratunkiem, aby „obronić” ceny cebuli, jest zniszczenie sporych jej ilości.
Zdecydowanie rosną ceny kapusty. Najbardziej zdrożała włoska i pekińska. Zapotrzebowanie na te warzywa zza wschodniej granicy jest bardzo duże, ale podaż jest niewystarczająca. Główka kapusty włoskiej jest droższa o ponad złotówkę niż rok temu.
W górę idą ceny warzyw korzeniowych. Na zielonych rynkach trudno już kupić pietruszkę poniżej 2 złotych za kilogram. Jedynie w zakładach przetwórczych ceny skupu stabilne i nie przekraczają złotówki.
Ceny kapusty
Spółdzielnie ogrodnicze
Biała 0,38 – 1,00 zł/szt.
Czerwona 0,48 – 1,20 zł/szt.
Włoska 1,75 – 1,60 zł/szt.
Pekińska 1,40 – 1,05 zł/kg
Ceny pietruszki zł/kg
Spółdzielnie ogrodnicze 1,93
Zakłady przetwórcze 0,75
Rynki hurtowe 2,00 – 3,20
Cebula zł/kg
Spółdzielnie ogrodnicze
teraz 0,61
rok temu 0,93
6858965
1