Już tylko dni dzielą nas od rozpoczęcia sezonu truskawkowego w przetwórniach. Przy słonecznej pogodzie owoce bardzo szybko dojrzewają dlatego większość zakładów planuje, że ruszy pełną parą od połowy tego tygodnia.
Liczy się każdy dzień, bo truskawek nie sposób przetrzymać. Wysyp jest bardzo krótki, z reguły trwa niecały miesiąc.
Magazyny są puste a jakość owoców zapowiada się bardzo dobrze. Dlatego, kto tylko ma pieniądze ruszy z zakupami od samego początku.
Przetwórnie niechętnie mówią jeszcze o cenach, a prognozy zbiorów są bardzo zróżnicowane. Ale na pewno będzie drożej niż przed rokiem, kiedy to sezon rozpoczął się od stawki 80 groszy za kilogram.
Najbardziej prawdopodobna cena truskawek bez szypułek dostarczonych do zakładu to około 1,60 – 2,00 złote za kilogram.
1. warzywa zł/kg - ceny skupu w przetwórniach
- rabarbar 0,32 – 0,40
- szpinak 0,40 – 0,45
źródło IERiGŻ
Przetwórnie przygotowują się teraz do nowego sezonu. Kończą remonty i modernizacje. Te które już ruszyły, skupują teraz przede wszystkim rabarbar i szpinak. Ceny zbliżone do zeszłorocznych.
2. warzywa krajowe zł/kg - rynki hurtowe i spółdzielnie ogrodnicze
- pietruszka 3,80 – 6,00
- selery 2,00 – 4,30
- pory 2,30 – 4,00
- marchew 0,80 – 1,90
- ogórki 0,50 – 2,20
- pomidory 2,00 – 3,70
A na rynkach hurtowych kolejne rekordy cen bije teraz pietruszka i pozostałe warzywa korzeniowe. Zaczął się wysyp ogórków spod osłon, ceny spadają z dnia na dzień.