4 miliony 300 tysięcy ton – tyle najprawdopodobniej wyniosą tegoroczne zbiory warzyw gruntowych – ocenia GUS. W porównaniu z ubiegłym sezonem, to spadek średnio o 10%. To efekt nie tylko mniejszych plonów, ale i ograniczonej powierzchni zasiewów. Jakich więc warzyw będzie najmniej?
Ze znaczącym spadkiem produkcji trzeba się liczyć w przypadku cebuli, marchwi czy kapusty. I właśnie ta ostatnia najbardziej potrafi teraz zaprezentować swoją „wartość”. Bez względu na rodzaj, czy to kapusta biała czy czerwona, ceny są ponad dwukrotnie wyższe niż przed rokiem. Teraz średnie stawki zaczynają się od 2 złotych 15 groszy za sztukę. W ubiegłym sezonie ledwie przekraczały złotówkę.
Zdaniem specjalistów, najbliższe tygodnie przyniosą przeceny warzyw. Mniej będziemy płacić za brokuły czy kalafiory, choć juz teraz kosztują znacznie mniej niż przed rokiem.
CENY SKUPU
spółdzielnie ogrodnicze zł/szt.
kalafiory
2010 1,80
2009 3,18