Tak spokojnie, że aż nudno. Rynek żywca wieprzowego pogrążony w wakacyjnym marazmie. W największych ubojniach od 3 tygodni cenniki ani drgną. Hodowcy nie spieszą się do punktów skupu, handlowcy nie szukają towaru. Letnia dieta owocowo-warzywna całej branży daje się we znaki.
Zmiany jeśli są, to zaledwie kilkugroszowe i nieco częściej w górę niż w dół. Ale ogólnego obrazu rynku to nie zmienia. Klasa S podobnie jak przed tygodniem kosztuje od 5 i pół, maksymalnie do 6 złotych i to doliczając wszelkie premie i dodatki, przysługujące najbardziej lojalnym dostawcom.
Najniższe klasy O i P ledwo przekraczają 4 złote.
TUCZNIKI wg wbc zł/kg
S 5,50 – 6,00
E 5,40 – 5,90
U 5,20 – 5,70
R 4,80 – 5,20
O 4,50 – 4,62
P 4,08 – 4,50
Po wadze zwierząt nie widać, by rolnicy je przetrzymywali.
Również na targowiskach ruch mały. Rolnicy zajęci żniwami, zakup prosiąt tak samo jak sprzedaż żywca odkładają na ostatnią chwile. W większości województw para zwierząt kosztuje od 200 do 250 złotych. Ceny minimalne znaleźliśmy na Podlasiu i na Lubelszczyźnie, najdrożej prosięta wyceniane są w Małopolsce.
PROSIĘTA zł/parę
targowiska
woj. podlaskie 130 - 300
woj. lubelskie 140 - 250
woj. mazowieckie 180 – 310
woj. pomorskie 200 – 240
woj. świętokrzyskie 200 – 260
woj. śląskie 220 - 250
woj. kujawsko-pomorskie 240 – 260
woj. małopolskie 250 – 360