Wreszcie dobre informacje dla hodowców trzody. Po raz pierwszy w tym roku ceny skupu żywca wieprzowego poszły w górę. Na razie jeszcze nie wszędzie i zaledwie o 10 - 20 groszy za kilogram, ale odwrócenie tendencji już widać.
Tuczników jakby mniej, a zapotrzebowanie na mięso nieśmiało rośnie – komentują przetwórcy. Dlatego aby nie zostać w tyle wiele firm od dziś zdecydowało się na zmiany w cennikach. Podwyżki na zachodzie i mocniejsza ostatnio złotówka spowodowały, że import nie stanowi już teraz atrakcyjnej propozycji. A w kraju pogoda nie sprzyja dostawom. Za najlepsze klasy S i E większość zakładów płaci dziś powyżej 4 i pół złotego. Choć zdarzają się i niższe oferty. Klasa R na granicy 4 złotych.
TUCZNIKI wg wbc zł/kg
S 4,40 – 4,70
E 4,25 – 4,50
U 4,05 – 4,30
R 3,70 – 4,10
O 3,25 – 3,60
P 2,90 – 3,50
Według klasyfikacji poubojowej rozlicza się teraz większość firm. Punkty skupu to propozycja dla mniejszych hodowców.
A ceny bardzo różne. Od 3 do 3 i pół złotego za kilogram.
ŻYWIEC WIEPRZOWY
najczęstsze ceny skupu
3,00 – 3,50 zł/kg
Wiele zależy od kondycji zakładu, i wcale nie oznacza, że najlepszy płaci najwięcej. Zdarza się, że firmy które notorycznie mają problemy finansowe i przedłużają terminy płatności przyciągają hodowców wyższą ceną. A na targowiskach handel prosiętami bardzo mały. Tam gdzie się odbywa, ceny wahają się najczęściej od 200 do 300 złotych.
PROSIĘTA zł/parę
targowiska
woj. opolskie 200 – 270
woj. mazowieckie 200 – 300
woj. łódzkie 200 - 350
woj. podlaskie 200 – 400
woj. świętokrzyskie 220 – 260
woj. pomorskie 220 - 310
woj. małopolskie 230 – 390