To już kolejny tydzień podwyżek na rynku żywca wieprzowego. Braki surowca są coraz bardziej odczuwalne. I tak może być do końca wakacji, prognozują eksperci. Sytuacja powtarza się co roku, latem świń brakuje, a od września mamy wysyp.
Rolnicy zajęli się pracami polowymi i nie maja czasu na odwiedziny w punktach skupu. Poza tym licząc na spadek cen importowanych warchlaków zwlekali z ich zakupem. Zwierzęta nie staniały, więc chcąc nie chcąc, kupują je teraz.
Podaż krajowego towaru jest niewystarczająca, a jakość holenderskich, duńskich czy niemieckich warchlaków jest bardzo dobra. Spadła nie tylko podaż tuczników, ale także ich mięsność, a to oznacza że hodowcy oszczędności kosztów szukają w żywieniu.
tuczniki – wg wbc zł/kg
ceny skupu netto
- S 4,85 – 5,03
- E 4,75 – 4,88
- U 4,55 – 4,68
- R 4,27 – 4,48
- O 3,70 – 4,18
- P 3,45 – 3,98
Po ostatnich podwyżkach za klasę S niektóre zakłady płacą już powyżej 5 złotych, klasa R zbliża się do 4 i pół złotego za kilogram.
prosięta – zł/parę
targowiska
- woj. mazowieckie 140 – 240
- woj. świętokrzyskie 150 – 180
- woj. podlaskie 170 – 240
- woj. wielkopolskie 210 – 280
- woj. małopolskie 240 – 300
W zeszłym tygodniu najtańsze prosięta po 140 złotych za parę znaleźliśmy na targowisku w Siedlcach. Najdrożej tradycyjnie w Małopolsce, chociaż i tu ceny niższe niż przed tygodniem.