Ślimaków nie brakuje, choć w tym sezonie ze zbiorów wyłączono województwa wielkopolskie, łódzkie i mazowieckie. Powód zawsze ten sam ochrona populacji, bowiem nieograniczone możliwości skupu, przetwórstwa i eksportu powodują spore ubytki.
W ostatnich latach z powodu zmniejszającej się liczby zawodowych zbieraczy z surowcem było nieco gorzej. Ten sezon zapowiada się lepiej, a to dzięki podwyższeniu stawek.
W przetwórstwie też wzrosły ceny na mrożone mięso ślimaków średnio o 1/5-tą w porównaniu z ubiegłym rokiem, ale rekompensuje to jedynie różnice w kursie Euro, gorzej z pokryciem rosnących kosztów energii i pracy.
Ceny winniczków w skupie zł/kg
2007 1,00 - 1,20
2008 1,00 - 1,80
Choć w tym sezonie dolne stawki cenników są podobne do ubiegłorocznych, to jednak zdarzają się już wyjątkowo rzadko. Zdaniem ekspertów około 70 % punktów proponuje cenę około 1,5 złotego za kilogram winniczków.