Ceny skupu wieprzowiny mogą wzrosnąć o 10-15 proc.
5 stycznia 2016
W 2011 roku ceny żywca wieprzowego mogą wzrosnąć o 10-15 proc. przy jednoczesnym spadku produkcji rok do roku o około 2-3 proc. - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
"W 2011 roku ceny skupu żywca wieprzowego wzrosną prawdopodobnie o 10-15 proc. Ocenia się, że w I półroczu ukształtują się one na poziomie 4,20 zł/kg, a w II półroczu 4,50 zł/kg. Wzrost cen skupu pociągnie za sobą wzrost cen detalicznych wieprzowiny i spadek jej spożycia" - napisano w opublikowanym w czwartek raporcie.
Instytut przewiduje również, że w 2011 roku poziom produkcji wieprzowiny obniży się w stosunku do 2010 roku mniej więcej o 2-3 proc.
"Z tym że w I półroczu będzie on wyższy niż w I półroczu 2010 roku o 4-5 proc., a w II półroczu będzie niższy o około 8 proc. niż w II półroczu 2010 roku. W 2012 roku spadek produkcji będzie przypuszczalnie większy niż w 2011 roku" - napisano.
IERiGŻ prognozuje także, że w 2011 roku produkcja żywca wołowego wyniesie około 770 tys. ton i będzie o 3 proc. większa od ubiegłorocznej.
"Od początku tego roku ceny skupu sukcesywnie rosną, co pozwala przypuszczać, że roczny poziom cen skupu bydła ogółem i młodego bydła rzeźnego będzie znacznie wyższy niż w ubiegłym roku i to nawet w przypadku, gdyby w okresie letnim i późniejszym dynamika wzrostu cen osłabła" - oceniają eksperci.