Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny skupu wieprzowiny mogą wzrosnąć o 10-15 proc.

5 stycznia 2016
W 2011 roku ceny żywca wieprzowego mogą wzrosnąć o 10-15 proc. przy jednoczesnym spadku produkcji rok do roku o około 2-3 proc. - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

"W 2011 roku ceny skupu żywca wieprzowego wzrosną prawdopodobnie o 10-15 proc. Ocenia się, że w I półroczu ukształtują się one na poziomie 4,20 zł/kg, a w II półroczu 4,50 zł/kg. Wzrost cen skupu pociągnie za sobą wzrost cen detalicznych wieprzowiny i spadek jej spożycia" - napisano w opublikowanym w czwartek raporcie.
Instytut przewiduje również, że w 2011 roku poziom produkcji wieprzowiny obniży się w stosunku do 2010 roku mniej więcej o 2-3 proc.
"Z tym że w I półroczu będzie on wyższy niż w I półroczu 2010 roku o 4-5 proc., a w II półroczu będzie niższy o około 8 proc. niż w II półroczu 2010 roku. W 2012 roku spadek produkcji będzie przypuszczalnie większy niż w 2011 roku" - napisano.
IERiGŻ prognozuje także, że w 2011 roku produkcja żywca wołowego wyniesie około 770 tys. ton i będzie o 3 proc. większa od ubiegłorocznej.
"Od początku tego roku ceny skupu sukcesywnie rosną, co pozwala przypuszczać, że roczny poziom cen skupu bydła ogółem i młodego bydła rzeźnego będzie znacznie wyższy niż w ubiegłym roku i to nawet w przypadku, gdyby w okresie letnim i późniejszym dynamika wzrostu cen osłabła" - oceniają eksperci.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę