Biogaz_III Forum 2025

Ceny po chwili

6 listopada 2009
Październik przyniósł wyraźny spadek cen cukru na światowych giełdach.
Od końca września w Nowym Jorku cukier surowy staniał o 13%, w Londynie cukier biały stracił 10%.

Zdaniem ekspertów to efekt umocnienia się dolara, na co większość rynków towarowych zareagowała spadkami. Ale to nie jedyny powód. Pojawiły się też lepsze prognozy zbiorów trzciny cukrowej z Brazylii.

Jednak zdaniem ekspertów nie zmienia to silnego trendu na rynku: cukru jest mało i nic nie wskazuje, na to, aby miało się coś zmienić.

Zdaniem niektórych relacji między zapasami tego surowca, a konsumpcją jest najniższa od 1973 roku.


POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę