Miało być ożywienie i jest. Na zielonych rynkach bardzo dobrze sprzedają się teraz warzywa i jabłka, których znaczna części wysyłana jest na eksport. Warzywa kupują przed wszystkim krajowi kupcy. Ceny wyższe niż przed tygodniem. W spółdzielniach ogrodniczych pory i selery zdrożały o 10 %. Podobnie jak pieczarki, które przed świętami zawsze idą w górę.
Tanieją tylko krajowe nowalijki. Ogórki w hurcie staniały poniżej 6 złotych za kilogram. Niższe ceny sałaty, rzodkiewek i szczypiorku to wynik rosnącej podaży i konkurencji importu.
owoce i warzywa zł/kg
zakłady przetwórcze
jabłka przemysłowe 0,45
do obierania 0,90 – 1,40
cebula obierana 0,75 – 0,85
kapusta biała 0,50
marchew na kostkę 0,35
buraki 0,25
W zakładach jak zwykle na przednówku marazm. Skupowana jest przede wszystkim cebula. Ale jej jakość jest coraz niższa, a za lepszy towar trzeba też więcej zapłacić. Pod koniec kwietnia do zakładów powinien już trafić szpinak i rabarbar.