Nawet o 1/3 w ciągu kilku dni staniały pomidory z importu na rynkach hurtowych. To bardzo dobra wiadomość dla klientów, tym bardziej, że warzywa docierają z nowych kierunków i są znacznie lepszej jakości. Ale gdy tanieją pomidory, zwykle drożeją ogórki i tak jest też teraz.
Zdrożały też warzywa przechowywane w kopcach. Gdy był mróz ciężko było je wydobyć, teraz jest bardzo mokro i też są problemy. Więcej trzeba zapłacić za pory, krajowe kosztują około 2,5 złotego, importowane sięgają 3,20 złotych za kilogram. Sporo kosztuje też dobrej jakości marchew.
Pojawiły się nowe, tańsze dostawy ziemniaków z Maroka, wraz z nimi staniały także nasze. Rośnie oferta warzyw z importu, z kolei polskim towarem coraz bardziej interesują się Rosjanie.
Rośnie zainteresowanie klientów warzywami liściastymi, a wraz z większym popytem podrożały kapusta pekińska, włoska oraz brukselka. Za pekińską trzeba teraz zapłacić powyżej 2,5 złotego za sztukę.