Zakłady przetwórcze narzekają na duże problemy z pozyskaniem mrożonych truskawek i czarnych porzeczek. Te ostatnie, dostępne na rynku, pochodzą jeszcze ze zbiorów z sezonu 2005.
To niezbyt optymistyczna wiadomość dla producentów, tym bardziej, że zeszły rok pod względem zbiorów był nieudany. A dyktowana teraz przez chłodnie cena jest wysoka. Kto ma własne zapasy, ten raczej nie dokupuje surowca na rynku, ale podpisuje już umowy kontraktacyjne na nadchodzący sezon. Pod dostatkiem i w niższej niż rok temu cenie są mrożone wiśnie bez pestek.
Pogoda w zeszłym roku wyjątkowo tym owocom sprzyjała. Z problemem braku surowca borykają się także zakłady produkujące frytki – ziemniaki bardzo źle się przechowały i towaru brakuje. Przeszukiwanie na rynku niewiele pomaga, producenci posiłkują się więc pośrednikami, którzy już w zeszłym roku zrobili odpowiednie zapasy i teraz mogą przebierać w ofertach kupna.
Warzywa mrożone do przetwórstwa zł/kg
cebula 2,00 – 2,40
marchew 1,30 – 1,50
fasola 2,40 – 2,70
papryka 2,10 – 3,15
seler 1,70 – 2,20
pory 2,10 – 2,30
Podobna sytuacja jest z większością mrożonych warzyw. Towaru jest niewiele, a ceny są wyższe niż rok wcześniej. Brakuje cebuli, fasoli i dobrej jakości papryki. Ta ostatnia w większości sprowadzana jest z zagranicy.
Warzywa mrożone do przetwórstwa zł/kg
pasternak 1,70 – 1,80
kukurydza 3,00 – 3,30
groszek zielony 2,80 – 3,00
owoce mrożone zł/kg
czarna porzeczka 2,20 – 2,40
truskawki 5,30 – 5,60
wiśnie bez pestek 2,80 – 3,10
ziemniaki mrożone zł/kg
kostka 1,60 – 1,90
do produkcji frytek 0,50 – 0,80
Najbardziej zdrożał zielony groszek. Zeszłoroczna susza zdziesiątkowała uprawy i dostępny teraz towar pochodzi z Węgier i Czech. Z tych krajów importowana jest także większość dostępnej na rynku mrożonej kukurydzy. Polskiej na takie cele praktycznie się nie produkuje.
7522636
1