Na rynku mięsa duże nadwyżki towaru po przedświątecznych zakupach. Zakłady w większości zostały z zapasami surowca między innymi boczku. Handel w ubiegłym tygodniu był jeszcze mniejszy niż w ubiegłych latach. Teraz trzeba się liczyć z kompletnym zastojem.
Zdaniem ekspertów, na jakikolwiek ruch na tym rynku może trzeba będzie poczekać do drugiej połowy kwietnia.
Półtusze krajowe pełne klasy E kosztują od 5 złotych 30 groszy do 5,5 złotego za kilogram. Agencyjne bez głowy są średnio o 30 groszy droższe.
Jeśli cokolwiek uda się sprzedać, to raczej nadal lepsze gatunkowo mięsa, takie jak schab, szynka, karkówka i łopatka. Ceny na pewno nie wzrosną. Teraz za kilogram schabu bez kości maksymalnie zapłacimy 13 złotych, szynka jest o ponad 2,5 złotego tańsza.
MIĘSO WIEPRZOWE
bez kości
zł/kg
schab 12,00-13,00
karkówka 10,30-10,70
szynka 9,40-10,40
łopatka 8,20-8,60
Schab z kością kosztuje poniżej 9,5 złotego, karkówka 8 złotych, ceny szynki są bardzo zróżnicowane od 6 złotych 60 groszy do prawie 7,5 złotego.
Zarówno przed świętami jak i teraz nie ma zupełnie zainteresowania mięsami drobnymi i tłuszczami. Wzmożonych zakupów można spodziewać się dopiero pod koniec miesiąca przed rozpoczęciem sezonu grillowego.