Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

24 lutego 2010
Rynek mięsa wciąż kapryśny i bez wyraźnego kierunku.
Jeśli cos tanieje, to chyba tylko po to, by za chwilę zdrożeć. Tak jest niewątpliwie w przypadku szlachetnych elementów. Jak na razie, na szynkę schab czy karkówkę, nie ma ani chętnych, ani tym bardziej presji cen.

Bardzo nieśmiało ożywia się za to rynek tłuszczów. Pierwsze transakcje podniosły nieco ceny. Kilogram oferowany krajowym przetwórcom kosztuje najczęściej 1,5 złotego. Przeznaczony na eksport jest o 50 groszy droższy.

TŁUSZCZE DROBNE
ceny transakcyjne    zł/kg  
kraj    1,5 – 1,6
import  2,0

Ale to jeszcze nie zwiastuje większego handlu ze wschodem. Gdyby na prawdę uaktywnili się na przykład ukraińscy kontrahenci, w pierwszej kolejności znikałyby podgardla czy słonina. A tych w magazynach pod dostatkiem.

Podobnie jak mięs drobnych, których ceny osiągnęły już wyjątkowo niski poziom. A mimo to, od dłuższego czasu nie znajdują nabywców. Stawki w zależności od klasy, od niespełna 2,5 złotego do 7 złotych 30 groszy za kilogram.

MIĘSA DROBNE
Klasa II       zł/kg
50/50   2,4 – 3,20
60/40  3,70 – 4,60
80/20  6,70 – 7,30   


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę