Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

5 stycznia 2016
Wielkie braki i wielkie podwyżki. Mało apetyczny dla krajowych producentów rynek, ale bardzo atrakcyjny dla kontrahentów zza wschodniej granicy przeżywa wielkie zamieszanie. Absolutną rekordzistką, jeżeli chodzi o wzrost cen jest … słonina. Nie da się już jej kupić poniżej 6 złotych. Teraz kilogram najczęściej wyceniany jest na 6 złotych 40 groszy. Ale to oferta tylko dla „szczęśliwców”, którym uda się znaleźć towar.

Ceny pną się w górę już od kilku tygodni. Dla porównania, na początku sierpnia kilogram był wyceniany na 5,5 złotego. Teraz jest blisko o złotówkę drożej. I każda ilość, jaką uda się kupić, wyjeżdża na wschód. Przede wszystkim na Ukrainę.

Drożeją tez tłuszcze, i równie trudno je zdobyć. Za kilogram trzeba zapłacić od 5,5 do 6 złotych. „Ceny po prostu zwariowały” – komentują maklerzy z giełdy Agrohandel w Łodzi. Dlatego część klientów wycofała się z umów, bo takie stawki są już dla wielu nie do zaakceptowania.

Podwyżki nie ominęły też mięs drobnych. Krajowe, zakłady sprzedają od razu „na świeżo”. Mimo rosnącego kursu euro wciąż wchodzi import z Belgii, Holandii, Włoch czy Hiszpanii. Bez tego, trudno by było mówić o produkcji.     

MIĘSA DROBNE KLASA II
mrożone       zł/kg        
import UE
50/50      5,90 – 6,00
80/20      7,80 – 8,00


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę