Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

5 stycznia 2016
Po kilku dniach przyzwyczajania się do nowych, wyższych cen, znowu rośnie zainteresowanie zakupem skórek i tłuszczy. A stawki coraz wyższe. Skórki w ciągu tygodnia zdrożały średnio o 20 groszy za kilogram. Teraz ceny transakcyjne wynoszą około złotego 90 groszy. To wynik eksportu, nie tylko na Ukrainę ale i na zachód Europy.

Tłuszcze trudno już kupić poniżej 3 złotych za kilogram. A niektórzy żądają nawet powyżej 3,5 złotego. Towaru zaczyna brakować. Pojawiają się więc oferty z importu, głównie z Unii Europejskiej. Drogie są także głowy wieprzowe. Nigdy jeszcze o tej porze roku nie było aż tak wysokich cen. Świeże kosztują od półtora złotego do blisko 2 złotych za kilogram. Takie stawki napędziła wysyłka tego towaru do Wietnamu, Chin i Afryki – komentuje Mirosław Ossowski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

Podwyżki nie ominęły też mięs drobnych. Firmy wykorzystują własny surowiec i rozprowadzają go same między sobą. W ofertach giełd towarowych pojawiła się popularna „dwójka” z Hiszpanii, ale mimo niższych cen od krajowej, popytu na nią nie ma.

MIĘSA DROBNE
Klasa II             zł/kg              
polskie
50/50   4,50 – 4,60
60/40   5,00 – 5,20

hiszpańskie
50/50   4,20 – 4,30
60/40   4,60 – 4,80


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę