Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

28 marca 2008
Rynek mięsny wygląda tak, jakby wciąż trwały tu święta. Firmy chętnie pozbyłyby się zapasów, głównie szlachetnych elementów, ale nie za wszelką cenę.Najchętniej oferowałyby towar po takich stawkach, jak jeszcze kilka dni temu. Potencjalni klienci nie spieszą się jednak z zakupami, bo wiedzą, że przeceny na tym rynku, to tylko kwestia czasu.

I tak na przykład zakłady oferują szynkę z kością średnio po 6 złotych 90 groszy za kilogram. Zainteresowanie by było, gdyby można było ją kupić przynajmniej o 70 groszy taniej. Tak więc do transakcji nie dochodzi. I tak prawdopodobnie będzie do piątku. Jak szacują maklerzy w przyszłym tygodniu ceny muszą spaść o 10 – 15%.

Jeśli ktoś czegoś szuka, to tylko najtańszych elementów, takich jak skórki, tłuszcze czy nogi. Ale towar trudno kupić. Szczególnie duże transporty na eksport – komentuje Andrzej Dębowski z giełdy Rol-Petrol w Łodzi.

            ELEMENTY WIEPRZOWE
    ceny transakcyjne  zł/kg    
skórki    0,65 – 0,70   
tłuszcze  1,60 – 1,70
nogi      1,20 – 1,30   
głowy     0,80


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę