OPOLAGRA_2025

Ceny - Mięso

5 października 2007
Wszyscy chcą sprzedawać, nikt nie chce kupować – tak w tej chwili wygląda sytuacja na rynku mięsa. Zakłady narzekają na brak możliwości zbytu. Kompletnie ustał handel półtuszami, a w chłodniach odkładają się coraz większe ilości szynki czy łopatki, z którą zupełnie nie ma co zrobić. Ciężko też znaleźć amatorów na schab.

Każdy potencjalny klient jest traktowany bardzo indywidualnie i można próbować bawić się w „bezwzględnego negocjatora”. Trudno więc nie zauważyć bardzo wyraźnego spadku cen. W ciągu ostatniego tygodnia obniżki sięgnęły nawet złotówkę za kilogram.

Dla porównania jeszcze kilka dni temu karkówka kosztowała około 11 złotych za kilogram. Teraz 10 złotych i niżej. Niżej jest zawsze wtedy, gdy pojawia się kupiec. Zakłady wolą zejść z ceny, niż zostać z magazynami, w których nic się już więcej nie zmieści. Tym bardziej, że na nasz rynek wciąż dociera import. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z najtańszymi elementami. Te w ostatnim czasie pną się w górę. Np. podgardla zdrożały nawet o złotówkę. To za sprawą eksportu na Białoruś i Ukrainę – mówi Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi.



POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę