Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

20 lipca 2007
W ostatnich dniach wyraźnie wzrosło zainteresowanie tłuszczami. Ceny tłuszczów miękkich i twardych zbliżają się już do ceny słoniny, która choć niewątpliwie jest towarem wyższej klasy, nie znajduje nabywców.

Poszukiwane sa też podgardla, ale ceny bardzo zróżnicowane. Klienci chętnie kupowaliby je w cenach takich jak jeszcze dwa, trzy tygodnie temu, Kiedy kilogram nie przekraczał 2 złotych. Teraz podgardla trudno znaleźć poniżej 2 złotych 20 groszy- 2 złotych 30 groszy za kilogram. A na rynku mięsa w dalszym ciągu spadają ceny półtusz wieprzowych. Krajową ofertę cały czas uzupełnia import. Np. czeską szynkę można kupić po 9 złotych 60 groszy. Polska kosztuje nawet 10,5 złotego. Ale jak przekonują maklerzy, ceny są do negocjacji.

Mięsa drobne  wieprzowe zł/kg

klasa I            9,30 – 12.50
klasa II 50/50         1,50 – 4,50
klasa II 60/40         3,00 – 5,70
klasa II 80/20          3,80 – 8,50

Powoli rośnie sprzedaż drobnych mięs wieprzowych. Sprzedaje się już nie tylko tzw. Dwójka, ale także najdroższe mięso I klasy – komentuje Zbigniew Solecki z giełdy Rol-Petrol w Łodzi.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę