Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

28 marca 2007
Kto myślał o sporym, przedświątecznym zarobku na hurtowym handlu mięsem, przeliczył się. Sprzedają się tylko śladowe ilości towaru. Jeśli już coś jest poszukiwane, to na przykład karkówka. Kilogram krajowego mięsa bez kości kosztuje około 10 złotych. Importowane jest od 30 do 80 groszy droższe. Mimo to klienci wybierają karkówkę właśnie z Europy Zachodniej. Natomiast eksport właściwie nie istnieje.

     MIĘSA DROBNE  zł/kg
klasa I          9,30 – 11,90
klasa II 50/50   2,00 – 3,80
klasa II 60/40   3,00 – 5,00
klasa III        6,00 – 8,50
klasa IV         1,20 – 2,80

Coraz większym problemem stają się niezagospodarowane, ogromne ilości mięs drobnych. Handlowcy liczą, że sezon grilowy pozwoli rozładować tą nadwyżkę – komentuje Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę