Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Kurczaki

21 lutego 2008
Mała podaż – wyższe ceny. Do ubojni trafiają teraz kurczaki z mniejszych grudniowych wstawień. Kiedy to hodowcy w obawie o skutki ptasiej grypy ograniczyli produkcje. Ceny żywca w ciągu tygodnia wzrosły o kilkadziesiąt groszy. Teraz na wolnym rynku ceny skupu brojlerów zbliżają się do 4 złotych za kilogram.

Na sytuację zareagowały także duże zakłady, choć tu podwyżki zdecydowanie skromniejsze od 5 do 20 groszy. To żadna rewelacja – podsumowują hodowcy. Bo koszty produkcji wciąż rosną. Za paszę trzeba już zapłacić około 1200 złotych za tonę, bardzo drogie są także jaja wylęgowe i pisklęta.

żywiec drobiowy         zł/kg
brojlery
    umowy kontraktacyjne 3,05 – 3,25
    wolny rynek          3,50 – 3,80

indyki
    indory               4,10 – 4,20
    indyczki             3,90 – 4,00

Ceny indyków na razie bez zmian. Indory wyceniane są najczęściej na 4 złote 15 groszy za kilogram, indyczki poniżej 4.


POWIĄZANE

Surowe przepisy chronią jakość i bezpieczeństwo upraw Aby nawozy mogły pojawić s...

Producenci żywności zyskują teraz dostęp do narzędzia, które maksymalizuje wydaj...

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę