OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Ceny - Grzyby

5 marca 2008
Idą święta a na krajowym rynku już brakuje suszonych podgrzybków. Ceny rosną. Za kilogram tego towaru trzeba zapłacić od 90 do 150 złotych. Powodem takiej sytuacji są złe szacunki zapasów w ubiegłym roku. Choć grzybów było sporo i to dosyć dobrej jakości, przetwórcy myśleli, że rynek jest zapchany towarem i nie skupowali tak dużych ilości runa jak w poprzednich latach.

Brakuje nie tylko podgrzybków ale także suszonych borowików. Grzyby w solance, które w poprzednim roku szły na eksport jak woda, teraz muszą pozostać w kraju. Z włoskiego rynku wyparły nas bowiem Rosja, Bułgaria i Macedonia, które mają teraz bardziej konkurencyjną ofertę.

Mrożone grzyby w kraju   zł/kg
Podgrzybki            9-12                  
Borowiki             28-50          

Na rynku mrożonych grzybów odnotowuje się teraz spadki cen. Wszystko przez dużą ilość małych firm, które chcą pozbyć się towaru. Kilogram mrożonych podgrzybków kosztuje teraz najczęściej od 9 do 12 złotych.

Eksport polskich mrożonych kurek       zł/kg
        Nieblanszowane      16-20
        Blanszowane         20-27

Słaby jest eksport naszych mrożonych kurek, wpływa na to przede wszystkim obecny kurs walut.


POWIĄZANE

Emerytowany rolnik, walczący m. innymi o sprawiedliwe, równe prawa w wypłatach e...

Ciągniki Case IH Optum, dostępne w trzech modelach o mocy znamionowej od 271 KMd...

Rekordowe temperatury, susze, powodzie, pożary i topniejące lodowce – kryzys kli...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę