Idą święta a na krajowym rynku już brakuje suszonych podgrzybków. Ceny rosną. Za kilogram tego towaru trzeba zapłacić od 90 do 150 złotych. Powodem takiej sytuacji są złe szacunki zapasów w ubiegłym roku. Choć grzybów było sporo i to dosyć dobrej jakości, przetwórcy myśleli, że rynek jest zapchany towarem i nie skupowali tak dużych ilości runa jak w poprzednich latach.
Brakuje nie tylko podgrzybków ale także suszonych borowików. Grzyby w solance, które w poprzednim roku szły na eksport jak woda, teraz muszą pozostać w kraju. Z włoskiego rynku wyparły nas bowiem Rosja, Bułgaria i Macedonia, które mają teraz bardziej konkurencyjną ofertę.
Mrożone grzyby w kraju zł/kg
Podgrzybki 9-12
Borowiki 28-50
Na rynku mrożonych grzybów odnotowuje się teraz spadki cen. Wszystko przez dużą ilość małych firm, które chcą pozbyć się towaru. Kilogram mrożonych podgrzybków kosztuje teraz najczęściej od 9 do 12 złotych.
Eksport polskich mrożonych kurek zł/kg
Nieblanszowane 16-20
Blanszowane 20-27
Słaby jest eksport naszych mrożonych kurek, wpływa na to przede wszystkim obecny kurs walut.