Na rynku drobiu od dawna nie było tak spokojnie. I co najważniejsze , ten spokój przynosi branży same korzyści. Ceny są na stabilnym poziomie, a nawet daje się zauważyć tendencję wzrostową. Białym mięsem handluje się znacznie lepiej niż wieprzowiną, bo klienci sami zgłaszają coraz więcej ofert zakupu – komentują maklerzy.
O szaleństwie zakupów mówić wprawdzie jeszcze nie można, ale kilkanaście transakcji tygodniowo to duży sukces – mówią handlowcy. Zainteresowaniem kupujących cieszą się skrzydełka, udka i ćwiartki. Najwięcej zamówień, jest jak zawsze na filety z piersi. Ale mimo popytu ceny na stałych poziomach – kilogram filetów z kurczaka to koszt maksymalnie 13 złotych.
Elementy z kurczaka
oferty sprzedaży zł/kg
wątróbki 1,90 – 2,40
serca 2,50 – 2,80
żołądki 2,50 – 3,50
ćwiartki 4,10 – 4,90
skrzydła 4,10 – 5,30
podudzia 6,00 – 6,80
filety z piersi 12,90 – 13,00
Są też elementy, których maklerzy mogliby sprzedać znacznie więcej, gdyby pojawiły się na rynku – to mięso kurze. Mniejsza podaż kur sprawiła, że zapasy szybko topnieją i na większe ilości trzeba poczekać kilka tygodni – do zamknięcia cyklu produkcyjnego. Nie ma za to problemów z mięsem indyczym. Stawki bardzo wyważone. Za kilogram filetów z piersi indyka kupujący płacą 12 i pół złotego, za kilogram skrzydełek średnio 6 złotych 50 groszy.
Elementy z indyka
oferty sprzedaży zł/kg
wątróbki 2,50 – 2,80
serca 2,60 – 2,80
podudzia 3,40 – 3,80
skrzydła 5,40 – 7,45
mięsa drobne 5,30 – 8,50