Biogaz_III Forum 2025

Ceny - Drób

21 maja 2010
Na giełdach towarowych zdrożały prawie wszystkie elementy drobiowe średnio o 20-30 groszy za kilogram.
W kraju przetwórcom szyki wciąż krzyżuje pogoda, lepiej jest za to z eksportem.
Za kilogram tuszek kurczaków trzeba teraz zapłacić maksymalnie 5 złotych 10 groszy. Droższe są też ćwiartki, skrzydełka oraz filety z piersi. Rozbieżność cenowa między filetami krajowymi i tymi na eksport sięga 2 złotych za kilogram.

KURCZAKI giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg  
tuszki            5,00-5,10
ćwiartki        4,00-4,40
skrzydełka        3,50-4,50
filety (kraj)        11,00-12,00
filety (eksport)    13,00-13,50

Takie różnice w stawkach filetów wynikają z mniejszej chłonności rynku krajowego i dużego zapotrzebowania na drób w Niemczech, Anglii i Holandii, gdzie wysyłamy najwięcej tego asortymentu.

Nie bez znaczenia jest tez korzystny dla naszych eksporterów kurs euro.

PODROBY giełdy towarowe
ceny transakcyjne  zł/kg
wątróbka        2,00-2,40
żołądki            2,50-3,20
serca             3,00-4,00

Staniały za to drobiowe skórki oraz mięso mechanicznie odkostnione. Więcej klienci giełd towarowych nie zapłacą też za podroby, na które nie ma teraz większego popytu. Kilogram wątróbek kosztuje maksymalnie 2 złote 40 groszy, a cena żołądków lekko przekracza 3 złote.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę