Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Drób

21 maja 2010
Na giełdach towarowych zdrożały prawie wszystkie elementy drobiowe średnio o 20-30 groszy za kilogram.
W kraju przetwórcom szyki wciąż krzyżuje pogoda, lepiej jest za to z eksportem.
Za kilogram tuszek kurczaków trzeba teraz zapłacić maksymalnie 5 złotych 10 groszy. Droższe są też ćwiartki, skrzydełka oraz filety z piersi. Rozbieżność cenowa między filetami krajowymi i tymi na eksport sięga 2 złotych za kilogram.

KURCZAKI giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg  
tuszki            5,00-5,10
ćwiartki        4,00-4,40
skrzydełka        3,50-4,50
filety (kraj)        11,00-12,00
filety (eksport)    13,00-13,50

Takie różnice w stawkach filetów wynikają z mniejszej chłonności rynku krajowego i dużego zapotrzebowania na drób w Niemczech, Anglii i Holandii, gdzie wysyłamy najwięcej tego asortymentu.

Nie bez znaczenia jest tez korzystny dla naszych eksporterów kurs euro.

PODROBY giełdy towarowe
ceny transakcyjne  zł/kg
wątróbka        2,00-2,40
żołądki            2,50-3,20
serca             3,00-4,00

Staniały za to drobiowe skórki oraz mięso mechanicznie odkostnione. Więcej klienci giełd towarowych nie zapłacą też za podroby, na które nie ma teraz większego popytu. Kilogram wątróbek kosztuje maksymalnie 2 złote 40 groszy, a cena żołądków lekko przekracza 3 złote.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę