Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Drób

4 maja 2010
Na rynku drobiu przygotowania do sezonu letniego, a zatem nadziei na większą konsumpcję w pełni.
W tym tygodniu największym zainteresowaniem kupujących cieszą się filety z piersi kurczaka, udka i skrzydełka. To podstawowe elementy, które znajdują sporą liczbę nabywców, gdy rozpoczyna się sezon grilowy. Chętnie kupowane są też ćwiartki, ale o szaleństwie sprzedaży nie ma mowy. A brak wzmożonego handlu najbardziej widoczny jest w cenach.

W ciągu ostatnich dwóch tygodni część elementów drożała, część traciła na wartości. Większa podaż filetów z piersi sprawiła, że kilogram potaniał prawie o złotówkę.

Kurczaki –giełdy towarowe

max. Ceny transakcyjne  zł/kg
            dzisiaj    2 tygodnie temu
filety z piersi    11,20    12,00
tuszki        4,90    5,00
ćwiartki    4,20    3,80
skrzydła    4,40    3,60

Minimalnie spadły ceny drobiowych tuszek. Za to wzrosły notowania ćwiartek i skrzydeł – te ostatnie są droższe o 80 groszy za kilogram.

Lekkie zawirowanie cenowe dotknęło rynek podrobów drobiowych.

Podroby z kurczaków
Giełdy towarowe
max. Ceny transakcyjne  zł/kg
        dzisiaj    2 tygodnie temu
wątróbki    2,80        2,70
serca        2,80        3,80
żołądki        3,90        3,50
O 40 groszy droższe są żołądki, o 10 wątróbki.

Aż o złotówkę tańsze są serca. To efekt niewielkiego zainteresowania tym towarem i jednocześnie jego sporej dostępności na rynku.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę