Na rynku drobiu przygotowania do sezonu letniego, a zatem nadziei na większą konsumpcję w pełni. W tym tygodniu największym zainteresowaniem kupujących cieszą się filety z piersi kurczaka, udka i skrzydełka. To podstawowe elementy, które znajdują sporą liczbę nabywców, gdy rozpoczyna się sezon grilowy. Chętnie kupowane są też ćwiartki, ale o szaleństwie sprzedaży nie ma mowy. A brak wzmożonego handlu najbardziej widoczny jest w cenach.
W ciągu ostatnich dwóch tygodni część elementów drożała, część traciła na wartości. Większa podaż filetów z piersi sprawiła, że kilogram potaniał prawie o złotówkę.
Kurczaki –giełdy towarowe
max. Ceny transakcyjne zł/kg
dzisiaj 2 tygodnie temu
filety z piersi 11,20 12,00
tuszki 4,90 5,00
ćwiartki 4,20 3,80
skrzydła 4,40 3,60
Minimalnie spadły ceny drobiowych tuszek. Za to wzrosły notowania ćwiartek i skrzydeł – te ostatnie są droższe o 80 groszy za kilogram.
Lekkie zawirowanie cenowe dotknęło rynek podrobów drobiowych.
Podroby z kurczaków
Giełdy towarowe
max. Ceny transakcyjne zł/kg
dzisiaj 2 tygodnie temu
wątróbki 2,80 2,70
serca 2,80 3,80
żołądki 3,90 3,50
O 40 groszy droższe są żołądki, o 10 wątróbki.
Aż o złotówkę tańsze są serca. To efekt niewielkiego zainteresowania tym towarem i jednocześnie jego sporej dostępności na rynku.