Na rynku drobiu wciąż huśtawka cen. Tym razem tuszki zdrożały w ciągu tygodnia i to o 40 groszy za kilogram. Przyczyna tkwi w braku żywca na rynku i mniej systematycznych dostawach. A obecne śnieżyce mogą jeszcze je utrudnić. Tymczasem handel przybrał na sile-ocenia Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi.
Ze względu na korzystniejszy przelicznik euro, cieszą się eksporterzy handlujący drobiem. Wysyłane w ramach wcześniej podpisanych kontraktów filety z kurczaków uzyskują teraz wysoką cenę. Kilogram kosztuje nawet 13 złotych 60 groszy. W kraju transakcyjne stawki są dużo niższe. Maksymalnie można uzyskać niecałe 10 złotych.
FILETY Z KURCZAKÓW
ceny transakcyjne zł/kg
na eksport 12,50 - 13,60
w kraju 9,50 - 9,90
Nie ma zapasów skrzydełek. Dlatego ceny eksportowanego towaru są wysokie. Kilogram trzyczęściowych skrzydełek kosztuje maksymalnie 5 złotych, w kraju jest o 1,5 złotego taniej. Ćwiartki kurczaków i mięso mechanicznie odkostnione- stabilne, staniały natomiast skórki .
Nie ma teraz popytu na mniej szlachetne elementy i mięsa drobne ze strony wschodnich i południowych sąsiadów. Natomiast u nas poszukiwana jest wątróbka. Jednak trudno ją zdobyć w większych ilościach, bo ubojów jest mniej i wszystko sprzedawane jest na bieżąco.
PODROBY Z KURCZAKÓW
ceny transakcyjne zł/kg
wątróbka 1,80-2,00
żołądki 2,90-2,95
serca 3,50
Maksymalna cena transakcyjna to 2 złote. Żołądki i serca są teraz głównie sprowadzane z zachodu. Za żołądki klienci zapłacą poniżej 3 złotych, sprzedający żądają o 30 groszy więcej, dlatego do transakcji dochodzi rzadko.