Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Drób

24 lipca 2008
Na drobiowym rynku spadków cen i zainteresowania surowcem ciąg dalszy. Producenci załamują ręce i pytają co dalej. Zainteresowanie przetwórców spada, bo i popyt wśród konsumentów jest mniejszy. Mimo szaleńczo spadających cen odkostnionego mięsa produkcyjnego, jego zapasy w magazynach rosną z każdym dniem. Podobnie jest z żołądkami, skórkami czy wątróbką.

Co roku o tej porze każda dostarczona na rynek ilość drobiowych wątróbek była sprzedawana na pniu. Dzisiaj, większość tego surowca odkłada się w magazynach, bo na pasztety nie ma chętnych, a producenci karm dla zwierząt sprowadzają tańszą wątróbkę z zagranicy, albo stosują zamienniki.

Przetwórcy poszukują co prawda drobiowych serc, ale nie za obecną cenę. Sytuacji na krajowym rynku, nie ratuje eksport, który praktycznie stoi w miejscu, bo przy obecnym kursie złotego nikomu nie opłaca się wysyłać mięsa na zachód.

Coraz trudniej znaleźć chętnych na kupno głównego do tej pory elementu eksportowego - filetów z piersi. Nie pomaga nawet cena, która spadła już poniżej 11 złotych za kilogram. Maleją też notowania ćwiartek, ale chętnych przy obecnych cenach i tak jest niewielu.    

filety z piersi
ceny transakcyjne  zł/kg
kurczak            10,00 – 10,50
indyk            11,50 – 12,00

ćwiartki z kurczaka    
    oferty kupna    4,70 – 5,00
    oferty sprzedaży     4,20 – 4,40



POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę