A_BIO_AGRO_950

Ceny - Drób

1 lutego 2008
Maklerzy narzekają na handel drobiem, a właściwie jego brak. Krajowe sieci detaliczne zamawiają połowę tego co zwykle. Sytuację ratuje jedynie niewielki eksport. Jak długo to potrwa nikt nie wie, ale do zakładów zaczynają docierać pierwsze sygnały o większych zamówieniach.

Na razie ceny są bardzo zróżnicowane. Drożej jest w dużych zakładach. Za kilogram świeżych kurczaków trzeba teraz zapłacić od 4 do prawie 5 złotych za kilogram. Ćwiartki kosztują minimum 3 złote 85 groszy, ale klienci najchętniej płaciliby mniej, dlatego do transakcji najczęściej nie dochodzi.

Niewiele transakcji także na rynku podrobów z kurcząt. Popyt jest na żołądki. Maksymalna cena, to 2 złote 30 groszy, a w ofertach giełdowych są one przynajmniej o 40 groszy droższe. Natomiast na serca i wątróbki chętnych nie ma.

Podroby z kurczaków
ceny transakcyjne    zł/kg
wątróbki        2,20-3,20
serca        3,90-4,00
żołądki        2,70-2,80


POWIĄZANE

Osiem największych organizacji zrzeszających krajowych producentów zwierzęcych w...

Złudzenie solidarności. Prawo europejskie stanowione w interesie najsilniejszych...

Rekordowe prognozy dla Rosji Federacja Rosyjska w 2025 roku osiągnie 137,1 mln t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę