Na giełdach towarowych jeszcze w ubiegłym tygodniu drób drożał, bo ceny żywca wzrosły nawet o 20-to procent w ciągu 2 tygodni. Jednak teraz odbiorcy detaliczni i hurtownie przestały kupować towar, ceny idą więc w dół. Jedynie filety z piersi kurczaka na eksport znajdują nabywców. Kilogram kosztuje od 13 do 15 złotych, a z przeznaczeniem na rynek krajowy najczęstsze ceny transakcyjne krążą wokół 11 złotych.
Za ćwiartki z kurczaka trzeba zapłacić maksymalnie 4,20 złotych za kilogram. Na skrzydełka popytu dalej nie ma. Bardzo małe jest zainteresowanie mięsem indyczym. Staniał udziec bez kości, tylko filety z piersi utrzymują ceny. Towaru jest dużo. Handlowcy liczą na zyski ze współpracy z rynkiem rosyjskim, ale zdaniem maklerów jeszcze nie ma co rozbudzać nadziei.
Na podroby z kurczaków chętnych także niewielu. Zapotrzebowanie jest tylko na serca. W zależności od ilości za kilogram trzeba zapłacić od 2,50 do 4,00 złotych- komentuje Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi.
Podroby z kurczaków
Ceny transakcyjne zł/kg
Wątróbki 2,20 – 3,50
Serca 2,50 - 4,00
Żołądki 2,70 – 5,00