Ptasia grypa spowodowała że i tak niskie ceny brojlerów jeszcze spadają. A opłacalna do tej pory hodowla indyków przestała przynosić zyski. Próżno także szukać świątecznego ożywienia. Pocieszające jest tylko to że zamówienia nie spadają i nie ma problemów ze zbytem. Na wolnym rynku za kurczaki można dostać maksymalnie 2 złote 70 groszy. A zdarzają się też ceny nawet poniżej 2 złotych. Choć dotyczą one głównie rejonów zbliżonych do ognisk ptasiej grypy. Tymczasem koszty produkcji brojlerów hodowcy szacują na 3 złote 30 groszy. Tyle nie płacą nawet duże firmy.
Tylko producenci gęsi mogą być zadowoleni. Większość towaru udało się sprzedać przed wykryciem ptasiej grypy i to po dobrych cenach.
Dziś wysyłane są do Niemiec już ostatnie niewielkie ilości świeżego mięsa. Po gęsiach zostały w kraju tylko łapy i skrzydła przeznaczone dla odbiorców z dalekiego wschodu. Teraz nałożone zostało na nie embargo.
Indory które jeszcze miesiąc temu wyceniane były powyżej 5 złotych teraz skupowane są najczęściej po 4 złote 20 groszy, indyczki po 4 złote za kilogram.
gęsi
ceny eksportowe
tuszki 3,50 – 3,60 euro/kg
elementy 7,00 – 7,70 euro/kg
ceny skupu 6,20 – 6,40 zł/kg
żywiec drobiowy zł/kg brojlery
umowy kontraktacyjne 2,95 – 3,15
wolny rynek 2,30 – 2,70