Trudny handel na rynku drobiu. Ceny zbytu mięsa spadają. Tuszki kosztują już poniżej 5 złotych za kilogram. To oznacza kłopoty dla przetwórni, a dla hodowców nikłe szanse na podwyżki cen skupu kurczaków. Mimo, że koszty produkcji za sprawą drogich pasz rosną.
Brojlery kupowane są teraz najczęściej po 3 złote 10 – 3 złote 30 groszy za kilogram w zakładach kontraktujących żywiec. Na wolnym rynku stawki są zaledwie o kilka lub kilnanaście groszy wyższe.
Nieco lepiej wygląda sytuacja na rynku indyków. Tu lokomotywą wciąż jest eksport. Filety z indorów kosztują 5 euro za kilogram, czyli około 19 złotych. Z indyczek są o 10 eurocentów tańsze. A to pozwala zakładom na dość wysokie ceny skupu.
1. żywiec drobiowy zł/kg
ceny skupu netto
brojlery
kontraktacja 3,10 – 3,30
wolny rynek 3,30 – 3,35
indyki
indory 4,90 – 5,20
indyczki 4,70 – 5,00
Na początku tego tygodnia maksymalna cena indyków wzrosła do 5 złotych 20 groszy za kilogram, indyczek do 5. Ale jak mówią w zakładach na tym koniec. Ostanie dni przyniosły stabilizację.