Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Drób

30 lipca 2007
Nadeszło oczekiwane ożywienie na rynku mięsa, ale nie potrwa ono dłużej niż 2 – 3 tygodnie – oceniają maklerzy. Wzmożony ruch widać w handlu drobiem. Ceny z dnia na dzień pną się w górę.

Jeszcze do niedawna, wielkiego wysiłku wymagało znalezienie chętnych do sprowadzania z Brazylii indyczych filetów. Teraz ustawia się po nie kolejka.

Kilogram kosztuje nawet 15 zł. Krajowego surowca nie ma w ogóle. Trudno też o inne oferty z importu. W szybkim tempie rosną ceny tuszek z kurczaka. Tydzień temu można je było kupić po niespełna 5 zł za kilogram. Dzisiaj cena dochodzi nawet do 6 zł.

Mięsa drobiowego jest za mało ze względu na mniejsze wstawienia piskląt do kurników podczas ostatnich wysokich temperatur.

Jednak część zakładów – jak donoszą maklerzy – próbuje mrozić niektóre elementy drobiowe, aby sprzedać je za kilka dni z większym zyskiem.

Większość firm stara się obsługiwać stałych klientów. Kupienie czegokolwiek na wolnym rynku graniczy prawie z cudem.

Mrożone elementy z kurczaka zł/kg

Filet z piersi  14,0
Udziec    5,6
Nogi    5,4
Skrzydła    4,6
Wątroba    3,6



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę