Nasz drób poszukiwany jest zarówno przez Czechów, Niemców jak i Anglików. Ale to co cieszy jednych, martwi drugich. Gdy zaczynają się poszukiwania i większe zakupy, rodzimi producenci mają problemy z zakupem odpowiedniej ilości towaru. Efekt jest taki, że brakuje niezależnie od wielkości ubojni, każda chciałaby dokupić surowiec na wolnym rynku.
Brakuje filetów, ćwiartek i lepszych gatunkowo mięs produkcyjnych. A wszystko z dnia na dzień drożeje, nawet najtańsze elementy czyli mięso odkostnione i korpusy. Firmy, które liczą na handel z Ukrainą, robią powoli zapasy.
Granica ma być otwarta, pytanie tylko kiedy? Korpusy, skórki i kupry już idą jak świeże bułeczki. Eksporterzy zapełniają chłodnie póki ceny są jeszcze do zaakceptowania.
1. Kurczaki
Ceny transakcyjne zł/kg
korpusy 0,60 – 0,80
kupry 1,30 – 1,30
mom 1,10 – 1,40
skórki 1,00 – 1,10
skrzydła 2,20 – 3,00
Coraz mniejsza podaż żywca drobiowego zmusiła zakłady do podniesienia cen skupu. Teraz drób jest droższy niż 2 tygodnie temu nawet o 20 groszy za kilogram.
2. Żywiec drobiowy
ceny skupu w zakładach zł/kg
kurczaki
kontraktacja 2,55-2,75
wolny rynek 3,10-3,45
indory 4,40-4,55
indyczki 4,10-4,20