Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny cukru zaczęły rosnąć

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że w drugiej połowie czerwca 2013 roku tona cukru surowego na nowojorskiej giełdzie kosztowała 374,1 USD (dostawa na lipiec br.), a białego w Londynie 495,8 USD (dostawa na sierpień br.).

Ostatni tydzień przyniósł wyraźne wzrosty, który wyniosły odpowiednio 5 i 4%. W relacji miesięcznej wzrosty wyniosły odpowiednio 2 i 4%, a w rocznej cukier był tańszy o 22 i 19%. Wzrosty to przede wszystkim efekt długich spadków, które sprawiły, że cukier był najtańszy od 3 lat. Ostatnio obserwowano także deprecjację reala brazylijskiego, rupii indyjskiej i bata tajskiego, czyli walut głównych producentów i eksporterów cukru na świecie. Taka sytuacja stymulowała popyt, ale słabnące waluty krajów eksporterskich przemawiają za spadkiem cen.
Deprecjacyjnym czynnikiem jest także oczywiście sytuacja fundamentalna - sezon 2013/14 będzie czwartym z rzędu, w którym wystąpi nadwyżka produkcji nad konsumpcją cukru na świecie. Parę dni temu wybuchł pożar w porcie w Paranagua w Brazylii, co może negatywnie wpłynąć na wysyłkę cukru z tego kraju. Potencjalne skutki nie powinny być jednak znaczące.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę