FAMMU/FAPA podała, że w drugiej połowie czerwca 2013 roku tona cukru surowego na nowojorskiej giełdzie kosztowała 374,1 USD (dostawa na lipiec br.), a białego w Londynie 495,8 USD (dostawa na sierpień br.).
Ostatni tydzień przyniósł wyraźne wzrosty, który wyniosły odpowiednio 5 i 4%. W relacji miesięcznej wzrosty wyniosły odpowiednio 2 i 4%, a w rocznej cukier był tańszy o 22 i 19%. Wzrosty to przede wszystkim efekt długich spadków, które sprawiły, że cukier był najtańszy od 3 lat. Ostatnio obserwowano także deprecjację reala brazylijskiego, rupii indyjskiej i bata tajskiego, czyli walut głównych producentów i eksporterów cukru na świecie. Taka sytuacja stymulowała popyt, ale słabnące waluty krajów eksporterskich przemawiają za spadkiem cen.
Deprecjacyjnym czynnikiem jest także oczywiście sytuacja fundamentalna - sezon 2013/14 będzie czwartym z rzędu, w którym wystąpi nadwyżka produkcji nad konsumpcją cukru na świecie. Parę dni temu wybuchł pożar w porcie w Paranagua w Brazylii, co może negatywnie wpłynąć na wysyłkę cukru z tego kraju. Potencjalne skutki nie powinny być jednak znaczące.