Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ceny cukru na świecie będą nadal rosły

5 stycznia 2016

Za sprawą drożejącego cukru w przyszłym roku za pączki możemy zapłacić więcej - ostrzegają ekonomiści TMS Brokers. Od kilku lat cukier drożeje, a w ubiegłym miesiącu za funt tego towaru, czyli niecałe pół kilograma, trzeba było na światowych rynkach płacić najwięcej w historii - blisko 36 dolarów. Prognozy mówią o dalszym wzroście cen.
Analityk TMS Brokers Bartosz Sawicki wyjaśnia, że cukier drożeje za sprawą spekulantów, którzy chcą się dorobić, ale także z powodu niekorzystnej pogody w krajach, gdzie jest produkowany. W ostatnim czasie obserwowaliśmy ulewne deszcze w Brazylii, susze w Indiach i Chinach, a także cyklon w Australii. To wszystko odbije się na naszych kieszeniach - wyjaśnia ekspert.
Na wyższe ceny słodkiego towaru wpływa też rosnące zapotrzebowanie na cukier. Analityk podkreśla, że dużym w skali świata konsumentem cukru są Indie, a rosnąca populacji Hindusów sprawia, że zapotrzebowanie na cukier również rośnie.
Bartosz Sawicki dodaje, że na ceny cukru wpływa też rosnąca popularność etanolu. To biopaliwo, jest przede wszystkim produkowane z cukru. A zatem rosnąca dbałość o środowisko sprawia, że za słodycze już wkrótce możemy zapłacić więcej.
Obecnie, w kontraktach na maj, za funt cukru trzeba płacić nieco ponad 30 dolarów.


POWIĄZANE

Fotopułapka leśna kojarzy się głównie z obserwacją dzikich zwierząt, ale jej zas...

Po 2022 roku kraje z rozwiniętym przemysłem zbrojeniowym, takie jak Niemcy, Fran...

Waszyngton, 10 września 2025 r. – Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) ogłos...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę