Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny cukru na świecie będą nadal rosły

5 stycznia 2016

Za sprawą drożejącego cukru w przyszłym roku za pączki możemy zapłacić więcej - ostrzegają ekonomiści TMS Brokers. Od kilku lat cukier drożeje, a w ubiegłym miesiącu za funt tego towaru, czyli niecałe pół kilograma, trzeba było na światowych rynkach płacić najwięcej w historii - blisko 36 dolarów. Prognozy mówią o dalszym wzroście cen.
Analityk TMS Brokers Bartosz Sawicki wyjaśnia, że cukier drożeje za sprawą spekulantów, którzy chcą się dorobić, ale także z powodu niekorzystnej pogody w krajach, gdzie jest produkowany. W ostatnim czasie obserwowaliśmy ulewne deszcze w Brazylii, susze w Indiach i Chinach, a także cyklon w Australii. To wszystko odbije się na naszych kieszeniach - wyjaśnia ekspert.
Na wyższe ceny słodkiego towaru wpływa też rosnące zapotrzebowanie na cukier. Analityk podkreśla, że dużym w skali świata konsumentem cukru są Indie, a rosnąca populacji Hindusów sprawia, że zapotrzebowanie na cukier również rośnie.
Bartosz Sawicki dodaje, że na ceny cukru wpływa też rosnąca popularność etanolu. To biopaliwo, jest przede wszystkim produkowane z cukru. A zatem rosnąca dbałość o środowisko sprawia, że za słodycze już wkrótce możemy zapłacić więcej.
Obecnie, w kontraktach na maj, za funt cukru trzeba płacić nieco ponad 30 dolarów.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę