Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny cukru na giełdach poszły w górę

23 stycznia 2012
FAMMU/FAPA poinformowała, że pierwsze trzy tygodnie stycznia przyniosły podwyżki notowań giełdowych cukru. Od początku roku cukier biały w Londynie zyskał 5 proc., a surowy w Nowym Jorku 3 proc. i trzeba było za niego zapłacić odpowiednio 631 i 529 USD/t.

Powodów ostatnich podwyżek należy upatrywać przede wszystkim w sytuacji technicznej na rynku, drogiej ropie i słabym dolarze.
W sezonie 2011/12 (październik/wrzesień) światowa produkcja cukru będzie wyższa od konsumpcji o około 3 proc. Taki bilans przemawia za spadkiem cen. Jednak mniejsza będzie podaż cukru z Brazylii, a udział tego kraju w światowym eksporcie to prawie połowa. Ten czynnik z kolei będzie działał prowzrostowo na ceny.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę