CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Cukier

10 maja 2010
Jeszcze w połowie kwietnia, kiedy ceny cukru na świecie spadły do 350 dolarów za tonę, analitycy przewidywali, że to już najniższy poziom i teraz zacznie się marsz w górę.
Ale odbicie się cen od dna było zaledwie chwilowe i ostatnie dni przyniosły spadki, jakich nikt się nie spodziewał. Ponad 17 procent w dwa tygodnie i najniższy poziom notowań od roku.

To efekt problemów z zadłużeniem Grecji i ostrożnych zakupów inwestorów, ale przede wszystkim najnowszych prognoz, które wskazują, że światowa produkcja cukru nabrała tempa i surowca będzie więcej niż przewidywano.

Indie, które od trzech lat borykały się ze spadkami produkcji, teraz powoli wychodzą na prostą i zapowiadają podaż cukru na poziomie 18 i pół miliona ton, czyli o 2 miliony ton więcej niż zakładano. To zasługa łaskawszej pogody.

Więcej cukru wyprodukują też Rosja, Meksyk i Australia. Australijscy plantatorzy zachęceni rekordowymi cenami z przełomu roku, zwiększyli powierzchnię upraw trzciny cukrowej. Zdecydowanie więcej będzie też cukru w Unii.

Produkcja cukru na świecie
szacunki na sezon 2009/2010    w mln ton
Rosja        3,6
Australia    4,5
Meksyk        4,8
Unia Europejska    17,5
Indie        18,5

Komisja Europejska szacuje, że w tym sezonie będzie ponad 4 i pół miliona ton nadwyżki. Ale są kraje, które borykają się z brakami cukru. Wśród nich Ukraina, która przewiduje deficyt na poziomie 400 tysięcy ton i zapowiada zwiększenie planowanego importu.

Więcej cukru z trzciny cukrowej kupi także Rosja. Przetwórcy chcą wykorzystać obniżenie o 2/3 akcyzy i tylko w maju zaimportować blisko 850 tysięcy ton cukru.

A oto jak kształtują się ceny na świecie.

Cukier – światowe giełdy towarowe
transakcje terminowe            zł/t

Nowy Jork –       maj            968
             lipiec            984
             październik        1028



Londyn –      sierpień        1367
        październik        1299
        grudzień        1292

Stawki w transakcjach z dostawą na maj i lipiec spadły poniżej 1000 złotych za tonę. Zdecydowanie niższe są też notowania w kontraktach na jesień. Tonę cukru z realizacją dostawy w październiku można kupić od 1028 złotych w Nowym Jorku do prawie 1300 złotych w Londynie.


POWIĄZANE

Po debacie z Ursulą von der Leyen na temat jej nowego zespołu i programu, posłow...

Jak podaje АПК-Информ, Ukraiński koncern drobiowy MHP rozbudowuje system kontrol...

Grupa Wielton koncentruje się na zagwarantowaniu odpowiedniego obłożenia produkc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę