Biogaz_III Forum 2025

Ceny - Cukier

9 marca 2007
 Rynek cukru, chociaż wciąż bardzo stabilny, w ostatnich dniach zaczął ożywać. Ceny w hurcie wzrosły, a cukrownie na brak zainteresowania towarem narzekać nie mogą.

Kupują koncerny, które jednocześnie uzupełniają zapasy i przed Wielkanocą dostarczają zdecydowanie większe partie cukru do supermarketów. A te korzystają z hurtowej ceny – 2 złotych 50 groszy za kilogram i gromadzą cukier na świąteczne promocje. Cukrownie dużo towaru sprzedają producentom słodyczy, bo wielkanocna produkcja jest w pełnym rozruchu. Ale zakupy robią także producenci napojów i lodów – chociaż to jeszcze nie sezon, to ładna pogoda i prognozy szybkiego nadejścia lata zachęcają do szybkich przygotowań. Zdaniem analityków za sprawą popytu za miesiąc cukier może podrożeć nawet o 10 groszy za kilogram.

Ceny cukru białego
światowe giełdy        USD/tonę
transakcje terminowe
    teraz            344
    miesiąc temu        322
transakcje natychmiastowe
    teraz            339
    miesiąc temu        320

Cukier w 50’kg workach        zł/kg
grudzień    2,36 – 2,40
styczeń    2,45 – 2,47
luty        2,44 – 2,49
marzec    2,46 – 2,50


Lekkie wzrosty także na światowym rynku cukru. Ale ani cenowego szaleństwa, ani zdobywania z trudem nowych źródeł surowca - nie ma. Wszystko dzięki producentom bioetanolu, którzy chociaż kupują w ostatnich dniach więcej, to mają stałych dostawców i nie stanowią już zagrożenia dla przetwórców.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę