Rynek cukru, chociaż wciąż bardzo stabilny, w ostatnich dniach zaczął ożywać. Ceny w hurcie wzrosły, a cukrownie na brak zainteresowania towarem narzekać nie mogą.
Kupują koncerny, które jednocześnie uzupełniają zapasy i przed Wielkanocą dostarczają zdecydowanie większe partie cukru do supermarketów. A te korzystają z hurtowej ceny – 2 złotych 50 groszy za kilogram i gromadzą cukier na świąteczne promocje. Cukrownie dużo towaru sprzedają producentom słodyczy, bo wielkanocna produkcja jest w pełnym rozruchu. Ale zakupy robią także producenci napojów i lodów – chociaż to jeszcze nie sezon, to ładna pogoda i prognozy szybkiego nadejścia lata zachęcają do szybkich przygotowań. Zdaniem analityków za sprawą popytu za miesiąc cukier może podrożeć nawet o 10 groszy za kilogram.
Ceny cukru białego
światowe giełdy USD/tonę
transakcje terminowe
teraz 344
miesiąc temu 322
transakcje natychmiastowe
teraz 339
miesiąc temu 320
Lekkie wzrosty także na światowym rynku cukru. Ale ani cenowego szaleństwa, ani zdobywania z trudem nowych źródeł surowca - nie ma. Wszystko dzięki producentom bioetanolu, którzy chociaż kupują w ostatnich dniach więcej, to mają stałych dostawców i nie stanowią już zagrożenia dla przetwórców.