A_BIO_AGRO_950

Ceny - Cukier

9 marca 2007
 Rynek cukru, chociaż wciąż bardzo stabilny, w ostatnich dniach zaczął ożywać. Ceny w hurcie wzrosły, a cukrownie na brak zainteresowania towarem narzekać nie mogą.

Kupują koncerny, które jednocześnie uzupełniają zapasy i przed Wielkanocą dostarczają zdecydowanie większe partie cukru do supermarketów. A te korzystają z hurtowej ceny – 2 złotych 50 groszy za kilogram i gromadzą cukier na świąteczne promocje. Cukrownie dużo towaru sprzedają producentom słodyczy, bo wielkanocna produkcja jest w pełnym rozruchu. Ale zakupy robią także producenci napojów i lodów – chociaż to jeszcze nie sezon, to ładna pogoda i prognozy szybkiego nadejścia lata zachęcają do szybkich przygotowań. Zdaniem analityków za sprawą popytu za miesiąc cukier może podrożeć nawet o 10 groszy za kilogram.

Ceny cukru białego
światowe giełdy        USD/tonę
transakcje terminowe
    teraz            344
    miesiąc temu        322
transakcje natychmiastowe
    teraz            339
    miesiąc temu        320

Cukier w 50’kg workach        zł/kg
grudzień    2,36 – 2,40
styczeń    2,45 – 2,47
luty        2,44 – 2,49
marzec    2,46 – 2,50


Lekkie wzrosty także na światowym rynku cukru. Ale ani cenowego szaleństwa, ani zdobywania z trudem nowych źródeł surowca - nie ma. Wszystko dzięki producentom bioetanolu, którzy chociaż kupują w ostatnich dniach więcej, to mają stałych dostawców i nie stanowią już zagrożenia dla przetwórców.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę