A_BIO_AGRO_950

Ceny - Cukier

7 lutego 2007

Zgodnie z przewidywaniami ekspertów ceny cukru na krajowym rynku systematycznie pną się w górę. Jeszcze dwa tygodnie temu było zdecydowanie taniej, dziś za kilogram cukru w 50 – cio kilogramowych workach trzeba zapłacić minimalnie 2 złote 50 groszy. W zależności od rejonu kraju, producenta i konieczności płacenia za transport trzeba doliczyć nawet 10 groszy. To dużo, ale spodziewaliśmy się większych zmian – mówią handlowcy.

Tym bardziej, że zeszły rok zamknął się ceną około 2 złotych 35 groszy, a więc niezbyt zadowalającą dla producentów. Teraz cukier drożeje, bo po pierwsze w siłę rośnie europejska waluta osłabiając złotówkę. Po drugie zwiększył się popyt.

Cukier w 50’kg workach
ceny hurtowe zł/kg
grudzień 2,36 – 2,40
styczeń 2,45 – 2,47
luty 2,50 – 2,60

Krajowym przetwórcom powoli kończą się zapasy i coraz częściej robią większe zakupy. Do szaleństwa jakie zapanuje na dwa tygodnie przed Wielkanocą dużo jeszcze brakuje, ale pierwsze ruchy na rynku związane ze świąteczną produkcją ciast i słodyczy dają się odczuć dosyć wyraźnie.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę