Zgodnie z przewidywaniami ekspertów ceny cukru na krajowym rynku systematycznie pną się w górę. Jeszcze dwa tygodnie temu było zdecydowanie taniej, dziś za kilogram cukru w 50 – cio kilogramowych workach trzeba zapłacić minimalnie 2 złote 50 groszy. W zależności od rejonu kraju, producenta i konieczności płacenia za transport trzeba doliczyć nawet 10 groszy. To dużo, ale spodziewaliśmy się większych zmian – mówią handlowcy.
Tym bardziej, że zeszły rok zamknął się ceną około 2 złotych 35 groszy, a więc niezbyt zadowalającą dla producentów. Teraz cukier drożeje, bo po pierwsze w siłę rośnie europejska waluta osłabiając złotówkę. Po drugie zwiększył się popyt.
Cukier w 50’kg workach
ceny hurtowe zł/kg
grudzień 2,36 – 2,40
styczeń 2,45 – 2,47
luty 2,50 – 2,60
Krajowym przetwórcom powoli kończą się zapasy i coraz częściej robią większe zakupy. Do szaleństwa jakie zapanuje na dwa tygodnie przed Wielkanocą dużo jeszcze brakuje, ale pierwsze ruchy na rynku związane ze świąteczną produkcją ciast i słodyczy dają się odczuć dosyć wyraźnie.