A_BIO_AGRO_950

Ceny - Cukier

1 lutego 2007

Rynek stabilny, a ceny powoli pną się w górę. Dzisiaj za kilogram cukru w hurcie trzeba zapłacić nieco poniżej dwóch i pół złotego. To 10 groszowa podwyżka od grudnia. W detalu ceny cukru nie powinny rosnąć, bo podwyżka wynika ze zmiany kursu euro na niekorzyść złotówki.

Jeśli ten będzie rósł nadal, to możemy spodziewać się kolejnych podwyżek. Tymczasem przetwórcy nie szaleją i robią bardzo przemyślane zakupy. Każdy ma odpowiednio duży zapas, żeby nie narażać się na nerwowe szukanie towaru, albo przepłacanie. Pierwsze zdecydowanie większe transakcje zaczną się za około miesiąc, gdy firmy przetwórcze będą szykowały się do Wielkanocy.

Tendencje na światowym zdają się popierać stanowisko Brukseli o potrzebie zwiększenia konkurencyjności unijnego cukru. Na giełdzie w Londynie cukier tanieje, a wszystko głównie przez to, że Indonezja mając duże zapasy towaru np. z Brazylii, ograniczyła zakupy.

Cukier biały
światowe giełdy USD / tonę
transakcje natychmiastowe
teraz 316
miesiąc temu 323
transakcje terminowe
teraz 337
miesiąc temu 345
cukier w 50’kg workach
styczeń 2,45 – 2,47 zł/kg
grudzień 2,36 – 2,40 zł/kg


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę