Rynek stabilny, a ceny powoli pną się w górę. Dzisiaj za kilogram cukru w hurcie trzeba zapłacić nieco poniżej dwóch i pół złotego. To 10 groszowa podwyżka od grudnia. W detalu ceny cukru nie powinny rosnąć, bo podwyżka wynika ze zmiany kursu euro na niekorzyść złotówki.
Jeśli ten będzie rósł nadal, to możemy spodziewać się kolejnych podwyżek. Tymczasem przetwórcy nie szaleją i robią bardzo przemyślane zakupy. Każdy ma odpowiednio duży zapas, żeby nie narażać się na nerwowe szukanie towaru, albo przepłacanie. Pierwsze zdecydowanie większe transakcje zaczną się za około miesiąc, gdy firmy przetwórcze będą szykowały się do Wielkanocy.
Tendencje na światowym zdają się popierać stanowisko Brukseli o potrzebie zwiększenia konkurencyjności unijnego cukru. Na giełdzie w Londynie cukier tanieje, a wszystko głównie przez to, że Indonezja mając duże zapasy towaru np. z Brazylii, ograniczyła zakupy.
Cukier biały
światowe giełdy USD / tonę
transakcje natychmiastowe
teraz 316
miesiąc temu 323
transakcje terminowe
teraz 337
miesiąc temu 345
cukier w 50’kg workach
styczeń 2,45 – 2,47 zł/kg
grudzień 2,36 – 2,40 zł/kg