Święta Bożego Narodzenia będą w tym roku wyjątkowo słodkie. A wszystko za sprawą taniejącej góry cukru. W ciągu ostatniego miesiąca hurtowa cena kilograma spadła z 2 złotych 74 groszy do 2 złotych 50 groszy. I jak prognozują maklerzy, taka tendencja utrzyma się do końca roku.
Wszystko dlatego, że piekarze i cukiernicy największych zakupów dokonali w czasie wakacji i teraz nie muszą starać się o cukier. Nie muszą tym bardziej, że surowca na rynku jest wyjątkowo dużo.
Handel się zwiększył nie tylko dzięki dużej produkcji, ale i spadkowi kursu euro. Koncerny musiały obniżyć ceny, żeby stać się konkurencyjne dla partnerów zza granicy i atrakcyjne dla krajowych przetwórców. Ale dla nich też jest coś na osłodę. Podczas, gdy u nas cukier tanieje, na świecie ceny rosną.
Cukier biały – światowe giełdy
USD/tonę
transakcje terminowe
miesiąc temu 407
teraz 419
transakcje natychmiastowe
miesiąc temu 329
teraz 336
Cukier w 50’kg workach zł/kg
miesiąc temu 2,74
teraz 2,50
Światowy cukier jest coraz droższy za sprawą powstających jak grzyby po deszczu fabryk bioetanolu. Największe inwestycje powstają w USA, Chile i Brazylii – inwestują tam głównie Niemcy. Ale Bliski Wschód też im nie ustępuje – na pierwsze miejsce wśród głównych odbiorców cukru wysunęły się Indie.