Biogaz_III Forum 2025

Ceny: cukier

17 listopada 2006

Święta Bożego Narodzenia będą w tym roku wyjątkowo słodkie. A wszystko za sprawą taniejącej góry cukru. W ciągu ostatniego miesiąca hurtowa cena kilograma spadła z 2 złotych 74 groszy do 2 złotych 50 groszy. I jak prognozują maklerzy, taka tendencja utrzyma się do końca roku.

Wszystko dlatego, że piekarze i cukiernicy największych zakupów dokonali w czasie wakacji i teraz nie muszą starać się o cukier. Nie muszą tym bardziej, że surowca na rynku jest wyjątkowo dużo.

Handel się zwiększył nie tylko dzięki dużej produkcji, ale i spadkowi kursu euro. Koncerny musiały obniżyć ceny, żeby stać się konkurencyjne dla partnerów zza granicy i atrakcyjne dla krajowych przetwórców. Ale dla nich też jest coś na osłodę. Podczas, gdy u nas cukier tanieje, na świecie ceny rosną.

Cukier biały – światowe giełdy
USD/tonę
transakcje terminowe
miesiąc temu 407
teraz 419
transakcje natychmiastowe
miesiąc temu 329
teraz 336

Cukier w 50’kg workach zł/kg
miesiąc temu 2,74
teraz 2,50

Światowy cukier jest coraz droższy za sprawą powstających jak grzyby po deszczu fabryk bioetanolu. Największe inwestycje powstają w USA, Chile i Brazylii – inwestują tam głównie Niemcy. Ale Bliski Wschód też im nie ustępuje – na pierwsze miejsce wśród głównych odbiorców cukru wysunęły się Indie.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę