Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

CBA bada sprawę suszu jajecznego

5 stycznia 2016
Agenci CBA weszli w poniedziałek rano do placówki sanepidu i inspektoratu weterynaryjnego w Kaliszu i Nisku w związku z nielegalną produkcją i obrotem szkodliwym dla zdrowia proszkiem jajecznym. Biuro działa na polecenie prokuratury w Ostrowie Wielkopolskim.

Jak poinformował PAP rzecznik CBA Jacek Dobrzyński, Biuro prowadzi czynności w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym i Urzędzie Skarbowym w Kaliszu oraz w Powiatowym Inspektoracie Sanitarnym w Nisku i tamtejszym inspektoracie weterynaryjnym (woj. podkarpackie).
- Mogę jedynie powiedzieć, że działamy na polecenie Prokuratury Okręgowej w Ostrowie Wielkopolskim. Chodzi o niedopełnienie obowiązków przez placówki sanepidu i inspektoratu weterynaryjnego - dodał.
W marcu zabezpieczono ponad 26 ton szkodliwego dla zdrowia suszu jajecznego. Kaliska prokuratura, prowadząca śledztwo w tej sprawie, ustaliła, że nielegalny susz wytwarzało pod Kaliszem dwóch przedsiębiorców. W tej sprawie aresztowano 56-letniego mieszkańca tego miasta, który miał produkować susz od kilku lat.
Jak poinformował w poniedziałek PAP Leonard Duczmalski z ostrowskiej prokuratury, główny lekarz weterynarii przesłał jej wyniki badań suszu. Zaznaczył, że nie załączono do nich informacji wyjaśniających znaczenie przekazanych danych i stopnia ewentualnej szkodliwości suszu dla zdrowia. Zapowiedział, że prokuratura przesłucha osoby, które wykonały ekspertyzę, a następnie powoła biegłych.
Prowadzący sprawę prokurator Jarosław Górnaś powiedział w poniedziałek, że stopień szkodliwości suszu dla zdrowia sprawdzą biegli z zakresu m.in. toksykologii, mikrobiologii oraz bezpieczeństwa i higieny żywienia. Dodał, że do tej pory przeszukano 150 firm wykorzystujących w produkcji susz i w każdej z nich zabezpieczono od kilku kilogramów do kilku ton produktów. Zastrzegł, że informacje z wynikami przeszukań cały czas spływają do prokuratury.
- Z żadnej z otrzymanych do tej pory informacji nie wynika, aby zawartość pierwiastków rakotwórczych została w jakiś sposób przekroczona - powiedział Górnaś.
Susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajko.
Podejrzany w sprawie produkcji suszu 56-letni mężczyzna przebywa od grudnia w areszcie. Grozi mu kara do dziesięciu lat więzienia.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę