Chleb upieczony i zaprojektowany przez uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu, powiat pińczowski ( województwo świętokrzyskie )zajął pierwsze miejsce w konkursie na najpiękniej wypieczony bochenek chleba zorganizowanym podczas wydarzenia ,,Spotkanie – przy stole – łączy nas chleb’’ zorganizowane 19 października na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Zduńskiej Woli w łódzkim przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs , w który uczestniczyło 45 szkół rolniczych, dla których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi był zwieńczeniem corocznie prowadzonej kampanii, której celem jest zwrócenie uwagi na chleb i jego miejsce w naszej społeczności oraz podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami.
Inspiracją do przygotowania stoiska informacyjno – promocyjnego wraz prezentacją wypieczonego przez uczniów ZSCKR w Chrobrzu chleba zawierającego elementy PROW 2007 – 2013 w szkołach rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i rozwoju Wsi był ,,Bździel’’ – młyn wodny pływający po rzekach , mielący mąkę dla okolicznych mieszkańców.
- Nasz chleb został wypieczony z maki zmielonej podczas tegorocznego rejsy ,,Bździela’’ z nowego Korczyna do Warszawy, przygotowany pod kierunkiem Ryszarda Liberka z Piekarni ,,społem’’ s. c. w Pińczowie – informuje Jerzy Trzebiatowski, dyrektor ZSCKR w Chrobrzu.