FAMMU/FAPA podała, że tureckie władze sanitarne umieściły Czechy na liście krajów, które mogą eksportować żywiec wołowy do Turcji. Warto przypomnieć, że do 2010 roku Turcy szczelnie chronili swój rynek przed eksportem mięsa oraz żywca z krajów trzecich, stosując bariery w postaci wysokich ceł. Spadek podaży mięsa na rynku wewnętrznym, a co za tym idzie wzrost cen, skłonił Turcję do redukcji ceł, na czym skorzystali eksporterzy wołowiny z Unii, w tym Polska.
W minionym roku Polska wyeksportowała do tego kraju 61,6 tys. ton wołowiny (świeża, chłodzona lub mrożona), tj. prawie trzykrotnie więcej niż w 2010 roku. Według wstępnych danych MRiRW/ZSRIR w I kwartale br. eksport ten ukształtował się na poziomie około 13 tys. ton, tj. był o 34,5 proc. mniejszy niż w analogicznym okresie 2011 roku.