FAMMU/FAPA podała, że Komisja Europejska opublikowała dwa kolejne rozporządzenia wpisujące na unijną listę dwa nowe produkty - są to brytyjskie jabłka o nazwie "Armagh Bramley Apple" oraz pochodzące z Włoch śliwki - "Susina di Dro".
Włoska śliwka w chwili wprowadzenia do obrotu musi posiadać całe owoce, świeży i zdrowy wygląd, być pozbawiona obcych substancji i zapachów,
mieć owalny, lekko podłużny kształt i zwarty miąższ oraz być pokryta charakterystycznym białawym nalotem. Skórka owocu ma kolor od czerwono-fioletowego do granatowo-fioletowego i jest pokryta warstwą nalotu, a czasami także zielonkawymi plamami, a miąższ ma kolor żółty lub żółto-zielony.
Natomiast w przypadku brytyjskiego jabłka jest ono jest dużym zielonym świeżym owocem stosowanym do celów kulinarnych. Owoc ma czerwonawe zabarwienie; miąższ jest biały z lekkim odcieniem zieleni.