europejskie forum rolników 2025

Brytyjskie jabłka i włoskie śliwki...

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że Komisja Europejska opublikowała dwa kolejne rozporządzenia wpisujące na unijną listę dwa nowe produkty - są to brytyjskie jabłka o nazwie "Armagh Bramley Apple" oraz pochodzące z Włoch śliwki - "Susina di Dro".

Włoska śliwka w chwili wprowadzenia do obrotu musi posiadać całe owoce, świeży i zdrowy wygląd, być pozbawiona obcych substancji i zapachów,
mieć owalny, lekko podłużny kształt i zwarty miąższ oraz być pokryta charakterystycznym białawym nalotem. Skórka owocu ma kolor od czerwono-fioletowego do granatowo-fioletowego i jest pokryta warstwą nalotu, a czasami także zielonkawymi plamami, a miąższ ma kolor żółty lub żółto-zielony.

Natomiast w przypadku brytyjskiego jabłka jest ono jest dużym zielonym świeżym owocem stosowanym do celów kulinarnych. Owoc ma czerwonawe zabarwienie; miąższ jest biały z lekkim odcieniem zieleni.



POWIĄZANE

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval podczas roboczej pod...

Komisja Europejska wykluczyła możliwość osłabienia unijnych przepisów dotyczącyc...

Brak wiążących decyzji urzędników KOWR w podejmowaniu decyzji dotyczących losów ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę