Jak podaje FAMMU/FAPA, po katastrofie w japońskiej elektrowni atomowej Fukushima w marcu br., Chińczycy z rezerwą patrzą na kontynuację handlu wołowiną z Japończykami. Silny popyt na wołowinę najwyższej jakości na rynku wewnętrznym skłania ich do szukania nowych dostawców.
Stąd rodzi się szansa dla brytyjskiego przemysłu na wprowadzenie angielskiej wołowiny na rynek chiński. Chińczycy chcą także stać się bardziej samowystarczalni w wołowinę oraz uzależnić się w przyszłości od importu tego gatunku mięsa nie tylko z Japonii, ale także ze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Produkcja wołowiny w Państwie Środka musiałaby jednak zwiększyć się dwukrotnie.
Zanim do tego dojdzie, Brytyjczycy mogą zaopatrywać rynek chiński w mięso wysokiej jakości. Najpierw jednak muszą oni przejść długą i skomplikowaną drogę prowadzącą do uzyskania certyfikatów eksportowych uprawniających do eksportu na rynek chiński.