Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Brytyjska kiełbasa w rejestrze ChOG

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, 15 listopada w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę brytyjskiej kiełbasy wieprzowej - "Newmarket Sausage". Kiełbasa produkowana jest z kawałków świeżego mięsa najlepszej jakości, pochodzących z całej tusz, łopatki lub boczku, z dodatkiem zestawu ziół i przypraw.
Obszar produkcji obejmuje miasto Newmarket wraz z otaczającym je regionem, w hrabstwie Suffolk we wschodniej Anglii. Newmarket jest od XVII w. znanym miejscem wyścigów konnych. Kiełbasa stała się popularną przekąską fanów wyścigów, do dziś jest ceniona, również przez członków rodziny królewskiej.

"Newmarket Sausage" jest znana ze swojej gruboziarnistej struktury zawierającej duże ilości przypraw jak pieprz czarny i biały, sól, tymianek, pietruszka, gałka muszkatołowa oraz naturalne substancje aromatyzujące na bazie suszonej cytryny jako przeciwutleniacze. Minimalna zawartość mięsa w kiełbasie powinna wynosić 70 proc., a tłuszczu nie powinna przekraczać 20 proc. Pozostałymi składnikami są chleb, suchary oraz woda. Rozporządzenie wejdzie w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę