Jak podała FAMMU/FAPA, 15 listopada w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę brytyjskiej kiełbasy wieprzowej - "Newmarket Sausage". Kiełbasa produkowana jest z kawałków świeżego mięsa najlepszej jakości, pochodzących z całej tusz, łopatki lub boczku, z dodatkiem zestawu ziół i przypraw.
Obszar produkcji obejmuje miasto Newmarket wraz z otaczającym je regionem, w hrabstwie Suffolk we wschodniej Anglii. Newmarket jest od XVII w. znanym miejscem wyścigów konnych. Kiełbasa stała się popularną przekąską fanów wyścigów, do dziś jest ceniona, również przez członków rodziny królewskiej.
"Newmarket Sausage" jest znana ze swojej gruboziarnistej struktury zawierającej duże ilości przypraw jak pieprz czarny i biały, sól, tymianek, pietruszka, gałka muszkatołowa oraz naturalne substancje aromatyzujące na bazie suszonej cytryny jako przeciwutleniacze. Minimalna zawartość mięsa w kiełbasie powinna wynosić 70 proc., a tłuszczu nie powinna przekraczać 20 proc. Pozostałymi składnikami są chleb, suchary oraz woda. Rozporządzenie wejdzie w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE.